Choroba ESCA – postrach viníc

mar 11, 2025 | Články, Odborné články

Odumieranie krov viniča je veľkým problémom (nielen) Slovenských viníc, s ktorým sa stretol určite každý vinohradník. Nie všet- ky prípady odumierania krov síce spôsobuje uvedená choroba, ale za väčšinou odumretých jedincov stojí práve obávaná ESCA. Tá je postrachom vinohradníkov už od čias antického Ríma, kde spôsobovala veľké škody najmä v oblasti stredomoria. V strednej Európe je frekventovaná, no často sa zamieňa za symptómy nedostatku živín alebo iné poruchy výživy. Najväčšie škody spôso- buje v teplých oblastiach – v Taliansku, Španielsku a Francúzsku (incidencia na úrovni 10–20 %), ale aj v iných krajinách pestovania viniča vrátane Slovenska. Na ilustráciu jej škodlivosti možno uviesť výsledky francúzskej dvojročnej štúdie v regióne Bordeaux na odrode Cabernet Sauvignon. Bolo preukázané, že ESCA spôsobila oneskorenie vyzrievania hrozna, redukciu obsahu cukru o 10 %, zvýšenie celkovej acidity o 20 %, ako aj rozdiely v obsahu fenolických látok a zníženie obsahu antokyanínov o 30–50 %. Na základe viacerých iných štúdií bolo pozorované že v ostatnom období výskyt a škodlivosť ESCA stúpa, čo môže mať súvislosť práve s klimatickou zmenou, teda s väčším výskytom fyziologických stresov.